Gandhi’s dilemma

Gandhi rent over het perron. Zijn leren tas houdt hij stevig tegen de borst gedrukt, zijn lange witte gewaad wappert in de wind. Hij moet de trein halen. De locomotief braakt de eerste rookwolken uit en de wielen beginnen langzaam te draaien. Dan verliest Gandhi een van zijn sandalen…
Hij staat voor de keuze: of ik haal de trein, of ik pak mijn sandaal.

Wat zou jij doen?

Dilemma’s zijn dagelijkse kost. Soms zijn ze eenvoudig, soms lastig en soms simpelweg onoplosbaar. De ene keer is het een kwestie van het beste uit een situatie halen en de andere keer is het accepteren dat je iets verliest. Toch blijkt er een generieke regel te zijn: des te lastiger het dilemma, des te heviger de hoofdpijn.

Vaker dan we beseffen zijn verhalen een leidraad bij deze dilemma’s. Ze helpen ons het dilemma beter te begrijpen, bieden een frisse invalshoek en laten zien dat de mens al honderden, zo niet duizenden jaren geconfronteerd wordt met dit soort dilemma’s. Het is een van de vele manieren waarop verhalen betekenis geven aan ons leven.

Weet je wat Gandhi doet? Hij springt in de trein, trekt zijn overgebleven sandaal uit en gooit hem op het perron. Zo heeft de gelukkige vinder er ook nog wat aan.