Leesclub met humor

Weet je waar ik energie van krijg? Als iemand me verrast. Dan bedoel ik niet met een cadeau, maar met een gedachte. Dit overkwam mij in een door mijn uitgever georganiseerde online-leesclub met 25 lezers van mijn nieuwe roman Van het hart. Een ontzettend inspirerende ervaring kan ik je vertellen. Het is zo bijzonder om te horen hoe mensen jouw boek gelezen hebben en wat ze er allemaal uithalen, soms zelfs dingen die jij er als schrijver niet eens bewust in hebt gestopt. Naast het online-gesprek liep er ook nog een chat mee. En daarin gebeurde het. Iemand vroeg me dit:

‘Ik lees een bepaalde luchtige humor in Van het hart. Is dat de humor die jij zelf ook in het leven hebt, of is dit echt bedacht voor deze roman?’

Ik meen me te herinneren dat ik met rode blosjes beaamde dat het mijn eigen humor was. Na afloop van de sessie herlas ik de chat en ook die vraag en toen pas drong tot me door hoe verrassend die vraag op zichzelf was. Ik zag humor altijd als iets wat je hebt – een gevoel voor humor – maar blijkbaar vond de vragensteller dat je humor kunt bedenken. Grappig toch? En uiteindelijk óók waar, want alles in het boek is door mij bedacht 😉